(097) 215-40-46; (093) 46-46-831.
Головна » 2018 » Грудень » 23 » Великі можливості маленьких насіння. ПРО КОРИСТЬ КАРДОМОНУ
17:18
Великі можливості маленьких насіння. ПРО КОРИСТЬ КАРДОМОНУ

Кардамон відомий досить добре - перш за все як приправа, індійська пряність (основним експортером кардамону в світових масштабах є Індія), близький родич імбиру. Його нерідко додають в гарячі страви та кондитерські вироби. Лікувальні ж властивості кардамону часто випадають з поля зору, і дарма: в цій сфері його значення неможливо переоцінити.

 

 

Аюрведа століттями використовує насіння кардамону зеленого. Їх активні речовини впливають на самі різні системи організму - травну (аннаваху), нервову (маджаваху) сечовидільну (мутраваху), а також на дихання (пранаваха) і кровообіг (рактаваху).

 

Спектр аюрведического дії речовин, що містяться в насінні кардамону, досить широкий. Вважається, що вони очищають від кишкових токсинів (ама Пача), перенаправляють ток апана Вата вниз, стимулюють агни - травну енергію, полегшують кашель і утруднене дихання (касасвасахара). Кардамон є природним тонізуючим засобом для головного мозку, допомагає заспокоїти нерви (Медхі), прибирає ментальні блоки (шіровіречана). А крім того має сечогінну дію (мутрала), пом'якшує кишкові болі і спазми (сулапрасамана). Важливо, що насіння кардамону є природним афродизіаком.

 

Якщо взяти зелений кардамон і зняти з нього шкірку, то всередині можна виявити кілька темних насіння - зазвичай 3-5 штук. Вони діють як легке і сухе засіб, мають солодкий смак, створюють охолоджуючий ефект для організму і балансують все три доши - Пітту, Вату і капха.

 

Полоскання рота настоєм кардамону і кориці допоможе перемогти фарингіт, позбутися відчуття сухості в горлі, зменшить хрипоту. Така настоянка знімає запалення ясен і пом'якшує горло навіть на важких стадіях простудних захворювань і грипу. Вона рекомендується при порушеннях в роботі дихальної системи, застуді, кашлі, бронхіті, астмі та захриплості голосу, при задишці на тлі дихальної недостатності. Також це засіб допомагає усунути надмірне слиновиділення.

 

Ароматний чай з суміші меленого кардамону, меленого сухого імбиру і гвоздики допомагає впорається з болем в животі, викликаної переїданням або нетравленням, і сприяє гарній роботі кишечника. Його використовують при порушеннях в роботі травної системи, болях у шлунку, втрати смаку, нетравленні. Корисно пити такий чай замість звичайного, якщо лікарі виявили каміння в нирках. Він же допомагає зменшити вміст ами і слизу в селезінці і легенях. Чай знімає гостроту проблеми при нетриманні сечі, дає полегшення при палінні під час сечовипускання і геморої, знижує активність щитовидної залози в разі, якщо функція підвищена, має відхаркувальну дію. Використовується при лікуванні захворювань серцево-судинної системи і знижує тиск. При хворобах нервової системи, ішемічної хвороби серця - нормалізує кровопостачання і зменшує спазм судин.

 

Під час токсикозу при вагітності і в інших ситуаціях, коли є почуття нудоти або вже починається блювота, потрібно жувати кардамон або пити напій на його основі.

 

Кардамон ефективний при неврогенних травних розладах у дітей: він допомагає зупинити блювоту, усунути відрижку. У цих випадках його слід поєднувати з фенхелем.

 

 

Суміш кардамону і асафетиди зменшує Вату і балансує капху, допомагаючи при статевій слабкості.

 

Вживання кави гнітюче діє на наднирники і дисбалансує Вату. Нейтралізувати цей стресовий ефект допоможе додавання щіпки імбиру і кардамону.

 

При безсонні, короткому і переривчастому сні можна випити чашку гарячого молока з невеликою кількістю імбиру, кардамону і куркуми. Це допоможе міцно заснути.

 

Щодня вживаючи насіння кардамону, можна позбутися від неприємного запаху з рота, зняти ранкову слабкість і млявість, підвищити гостроту зору, зміцнити нервову систему і вберегти організм від шкідливих мікробів.

 

Щоб приймати порошок кардамону всередину (бажано мелений), його можна додавати при кип'ятінні молока.

 

Небажано приймати кардамон під час вагітності, годування грудьми, а також при езофагального рефлюксі, виразковій хворобі, при каменях в жовчному міхурі, а також в станах, пов'язаних з високою часткою доши Пітта. Не слід давати їжу, напої і препарати на основі кардамону дітям у віці до двох років.

 

Кардамон впливає на тіло також на тонкому, психофізичному рівні: він сприяє активності та ясності розуму, стимулює роботу серця, дає відчуття легкості і спокою, благополуччя. Масло кардамону використовується для ванн при болях в тілі, для інгаляції та ароматерапії. Воно знімає напругу, що виникає від спілкування з неприємними людьми, допомагає заспокоїтися, як наслідок - уникати сварок і краще ставитися до людей.

 

Дивно, скільки самих різних корисних властивостей втілила природа в одній рослині. Володіючи таким багатством, яке до того ж не є для нашої країни чимось екзотичним (його насіння або порошок можна купити практично скрізь), варто скористатися можливостями зміцнити здоров'я, які дарує кардамон.

 

Переглядів: 468 | Додав: annakasiyan | Рейтинг: 0.0/0
Всьогого коментарів: 0
avatar